Hjarbæk Fjord Golf Center er beliggende bagved HSL.
I forbindelse med indlandsisens beliggendhed ved HSL-linien gennem de mange tusinde år, forgik der en kraftlig afsmeltning,som medførte dannelse af store smeltevandsfloder, som løb ud i landskabet foran, medbringende store materialemængder især store sandmasser, som blev aflejret foran HSL, dvs. i Vestjylland, som smeltevandssletter.
Smeltevandsfloderne fra den nordlige del af HSL havde på det tidspunkt deres udløb til Vesterhavet. Men isens afsmeltning fra HSL skete i første omgang fra nordflanken, dvs. fra Bovbjerg tilSkelhøje. Herved blev den vestlige del af Limfjorden isfri og det medførte et andet forløb af smeltevandsfloderne.
I store træk fulgte smeltevandsfloderne fra Skelhøje til Silkeborg forskellig "retninger", hvoraf de vigtigste er følgende:
- Venøbugt bliver isfri, hvilket medfører, at smeltevandsfloden fra Silkeborg (Karupfloden) løber mod Skive, man da Skive Fjord er isdækket, fortsætter smeltevandet mod vest til Venøbugt. Hjelm Hedeslette dannes (her findes i dag frilandsmuseet Hjerl Hede).
- Smeltevandet fra Silkeborg-området ændret afløb, og løber nu op til Tange, syd om Viborg, videre mod Skive og Venøbugt. Denne store smeltevandsdal kaldes Falborg-dalen (efter en landsbylokalitet ved Rødkjærsbro). På et lidt senere tidspunkt bliver Skive Fjord isfri, og det skaber et nyt afløb. Falborgdalen er det første stadium i "Gudenåens" dannelse.
- Isen begynder nu at smelte i Hjarbæk Fjord, og på et tidspunkt "vælger" smeltevandet en ny afløbsretning som erstatning for Skive Fjord. Fra Dalgas Plantage, lidt nord for Stoholm løber smeltevandet nu igennem den tidligere tunneldal (Jordbroådal), og ud i den nuværende Hjarbæk Fjord.
De centrale dele af fjorden er endnu fyldt med dødis og derfor aflejres smeltevandssand i den store brede lavning, der omfatter selve fjorden (med dødis), og områderne på begge sider af denne. På dette tidspunkt strækker smeltevandssletten sig fra Golf-centreret (restaurationen) i øst til Ørslevkloster/Lund i vest.
- Dødisområdet i selve fjorden dækkes også af smeltevandssand. Først mange år senere (op til 50-100 år) begynder dødisen at smelte og sandaflejringerne bliver afsat på fjordbunden. Men i udkanten (både mod vest og øst) af den oprindelige store smeltevandsslette, står nu nogle rester tilbage og det er netop disse, som i dag udgør det store flade område hvorpå især VEST-banen er placeret. Højden er ca. 12 meter.
Samme højde findes på resterne af den samme smeltevandslette på vestsiden af Hjarbæk Fjord, bl.a. nord for Borup/Knudby samt det flade landskab fra Nørre Ørum kirke op til Lund/Bøstrup.
Vandhullerne på VEST-banens hul 2 og 3 samt SYD-banens hul 9 er begge placeret i områder, som omkring århundredskiftet var fugtige engområder. Sandsynligvis fugtige lavninger, som er dannet i forbindelse dødisklumper, fra den tid hvor hele den nuværende Hjarbæk Fjord var dækket af dødis.
Det højtliggende område er morænelandskab, dannet under isens afsmeltning og består af blandet materiale (grus, sand og ler).
En landskbabsform, som er den mest udbredte og typiske i det danske landskab. Højdeniveauet her er ca. 30 meter.
Mellem det flade landskab (ca. 12 meter) og det højtliggende (ca. 30 meter) er der altså en niveauforskel på ca. 18 meter. Overgangen mellem disse to landskaber er udformet som en markant skrænt, som opridelig er udformet af den smeltevandsstrøm, som løb fra Jordbro-ådalen og mod nord gennem den isfyldte Hjarbæk Fjord.
Umiddelbart efter at smeltevandsstrømmen ophørte, har denne skrænt stået meget markant og stejl i landskabet.
En sådan skrænt er altid udsat for erosion af vand (både smeltevand fra den smeltende indlandsis men også den regn der falder i området.) Vandet vil søge fra de højreliggende områder og ud mod de lavere liggende arealer.
Golfarealet bærer tydelige spor efter denne "vand-erosion". De to store, fugtige lavninger (Stavildmølle Bæk og Hedegaards Bæk) er opstået i forbindelse med den isafsmeltning, som foregik i området øst for Golfbanen. Begge dale skærer sig dybt tilbage i landskabet, helt udenfor Golfarealet. Erosionsdalen ved Stavildmølle Bæk går helt ind til Nørreris, og Hedegaards Bæk kan spores helt ind til området nord for Lynderup kirke.